I katarsis skaber vi rum for, at udtrykke de aftryk, livets indtryk, har gjort på krop og sind
Tilgange til krop og sind
ManuVision Terapi
ManuVision er som ordet siger (seende hænder) bl.a. at se og behandle spændinger, låsninger og skævheder i kroppen. Og måske endnu vigtigere, at se kroppen som et evigt foranderligt kort; en repræsentation på det indre liv, der udtrykker vores (krops)holdning til tilværelsen. Vores historie ses i kroppen, og i manu vision lader vi den derfor være den primære vejviser imod psykologisk fleksibilitet og lindring af kropslige traumer, hvilket er 2 sider af samme mønt.
Manuvision er en sammensætning af flere behandlingsformer; nerve/lymfe behandling, massage, ledmanipulation, kranio sakral teknikker og akkupressur. ManuVision blev skabt i 1997 af en række Body SDS uddannede der ønskede en mere indfølende og tilpasset tilgang til det enkelte menneske, end den mere diagnose/interventions baserede kassetænkning i body SDS, hvor alle kroppe og alle sind behandles ens.
Tilgangen til klienten er fri og kun afhængig af hvad kroppen kalder på. Manu vision er holistisk på den måde, at tilgangen forholder sig til alle kroppens signaler, åndedræt, skævheder, spændinger, låsninger, stress og uro. Formålet er grundlæggende at skabe plads til bevægelse i kroppen og plads til at kunne blive bevæget i sindet.
ACT- Terapi og Enneagram systemet
ACT-Terapi er en del af den 2. kognitive bølge, nemlig metakognitiv terapi. Det er en nyere tilgang der vinder utrolig stor opbakning og høster fantastiske resultater verden over.
Den nye landvinding her er, fremfor i klassisk gestalt terapi, eller kognitiv terapi, hvor man lærer mestringsstrategier, for så at sige, at lære at vinde over sig selv i det indre spil skak man spiller med sine kontroldramaer. I ACT træder man istedet et skridt tilbage, væk fra brættet og observerer hvad det er for ubevidste copingstrategier der hiver og slider i en. Accepten er, at vi ikke kan styre vores tanker. De kører uafbrudt, som en radio der står henne i hjørnet og spiller 24/7; nogle gange spiller den jazz og andre gange, spiller den jammer og elendighed. Det er i sig selv ikke problematisk; medmindre vi fusionerer med indholdet. Sandhedsværdien af “Jeg er dum” har kun betydning, hvis vi sætter lighedstegn imellem os selv og tanken. Men kan vi observere tanken fra et kærligt sted, og komme i kontakt med, hvorfor den bliver ved at melde sig, og hvad det egentlig er den forsøger at beskytte os imod.
Katarsis benytter ACT-terapi som en indgangsvinkel og arbejdsmetode, i alt fra behandling, yoga og teambulding events i natur. Modellen giver en udtømmende forståelse af, hvad der har værdi for en, hvilket oplevelsesmæssige undgåelse man er slave af, hvilke handlinger der vitaliserer en og hvordan man bryder tankefusionen og kan iagttage tankerne for hvad de er: bare tanker.
1:1 Yoga Terapi
Yoga-Terapien er stadig en ny behandlingsform i Danmark.
I Indien siger man, at din alder kan måles på bevægeligheden af din rygrad.
Ser man på 80-årige yogis der passer have, ved man med det samme, at der er noget om det.
Ud fra forskellige tilgange såsom vejrtrækningsøvelser, meditationsteknikker og simple yoga øvelser afdækkes tilstanden i kroppen og vi kommer i kontakt med alle de beskeder og intuitioner vi ellers kan overhøre i løbet af en travl hverdag.
Yogaen er ikke noget vi kan eller ikke kan, det må ikke blive en præstation eller noget man skal kæmpe sig igennem for effektens skyld; Vi øver at være afkoblet opmærksomme, så vi ikke bliver kastet rundt af vores sansninger, men kan blive i det (resiliens) fremfor at rykke på os, eller kæmpe imod, hver gang noget bevæger os igennem kroppen. Udfordringen grundet vores præstationskultur er, ikke at blive optaget af hvad man gør, men hvordan man gør det; Hvordan møder man sin krop? Det sympatiske nervesystem tager over i løbet af et splitsekund og med yogaen opøver vi en blødhed så ting kan få lov at gøre indtryk og så vi kan blive klogere på hvad vi (troede) vi ville væk fra og hvorfor.
Yogaen er et helt afgørende supplement til kropsterapi, da det gør klienten i stand til at selvbehandle, tage ejerskab og ansvar, og finde en fast vitaliserende rutine hvor vi for en stund kan komme ud af hovedet og ned i kroppen. Selv den dygtigste behandler har kun adgang til klientens krop i et fingerknips af den tid han/hun selv bebor den.
Wim Hoff & Pranayama
Wim Hoff’s metoder vinder vanvittig stor opbakning rundt om i verden, både igennem forskning og beretninger. Tilgangen bygger på 2 aktive elementer:
Kuldeeksponering og vejrtrækningsøvelser.
Øvelserne er den mest direkte vej til at komme ud af hovedet og arbejde med nervesystemet. Igennem kuldeeksponering, konfronterer vi alle vores triggertanker, de negative labels vi lægger på vores sansninger, og kommer bagom katastrofetanker og lærer at være med det der er. Det kan overføres til samtlige handlinger vi foretager i løbet af dagen, og er ikke kun relevant for de der måtte lide af angst, depression, PTSD eller ADHD.
Igennem vejrtrækningsøvelser, sætter vi vejrtrækningen fri ved aktivering af det parasympatiske nervesystem. At træne kroppens evne til lange dybe åndedrag, er den mest direkte vej til at afspænde kroppen igennem vagusnerven. Lider man af forsuring og inflammation er rutinen også effektiv, da vi oxiderer kroppen, og da vi udskiller 70% af vores affaldsstoffer igennem vejrtrækning - til sammenligning kun 20 % når vi går på toilettet.
I Wim Hoffs metoder der bygger på gammel Tibetansk Fire Breathing øver vi også at være uden åndedræt, hvilket skaber tid og plads til at komme i kontakt med ens essens; man oplever øget klarhed og kontakt med sanserne. Derudover får man skabt en roligere og dybere vejrtrækning generelt, hvilket alt sammen aktiverer det parasympatiske nervesystem.
Personlig træning
Katarsis filosofi omkring træning, er at det skal være udfoldelse og ikke selvmåling. Siden Cross-fit bølgen ramte har jeg ikke tal på, hvor mange knæ/skulder/lændeproblemer det har givet; fordi kroppen bliver en stum tjener.
For mig, er det meningen at træning skal styrke, og ikke skade og at vi skal tjene kroppen, og ikke omvendt.
Træning skal være sjovt; hvis kropslig udfoldelse bliver et system, eller et instrument, risikerer vi at blive “selvmålere” der aldrig når at mærke efter hvad aktiviteten egentlig gør, og aldrig finder glæde ved bevægelsen af kroppen, da aktiviteten reduceres til et tal der altid flyttes til et nyt, så snart det er nået.
I Katarsis’ optik skal træning understøtte os; vores koordination, balance, styrke og smidighed.
Vi sidder alle alt for mange timer. Vores træning bør derfor i udgangspunktet understøtte de holdningsrelaterede skavanker de fleste af os døjer med:
Fremfaldne og indadroterede skuldre (en overkrop der aktivt skal holdes oppe).
Kæmper vi f.eks. bevidst med at trække skuldrene tilbage og hagen ind i løbet af dagen, bruger vi unødig energi og får unødige muskelmyoser og spændinger.. Dermed opbygger vi udfordringer der trods den gode intention, virker imod hensigten.
I katarsis er ikke 2 træningsprogrammer ens. Uanset om du vil arbejde idrætsspecifikt på elite niveau, eller gerne vil i bedre form, arbejder vi hollistisk, med hele kroppen, lige fra åndedræt, kost og styrke til kropsbevidsthed, balance og koordination . Du får i løbet af forløbet selv den viden og de redskaber der skal til, for at nå i den ønskede retning.
Free Body Movement Systemer
Callistehnics og gymnastic Bodies er to meget fremvindende free body movement systemer. Der er noget umiddelbart paradoksalt ved at kalde noget fri bevægelse og så sætte det i system. I katarsis udplukker vi derfor frit fra forskellige bevægelsesystemer ud fra hvad din krop har mest behov for, og ikke mindst, hvad du synes er sjovt.
Vi tænker i udgangspunktet funktionelt: Hvad kunne det være fedt at få lettere ved i din hverdag? Det handler om at få skabt kropsbevidsthed generelt; at vi lærer at fornemme vores krops grænser og skubbe dem, bare én centimeter af gangen. På den måde, får vi opøvet en kropslig intelligens der gør, at vi helt automatisk retter os op i kontorstolen når vi er ved at falde sammen, eller bøjer os ned i benene efter tallerkenen på nederste hylde.
Træning med egen kropsvægt åbner op for at bruge din fantasi til hvordan en træning kan være; vi har alt hvad vi skal bruge med os konstant, vi er ikke afhængige af vægte, seler eller hjul. Der er en fantastisk frihed i at genopdage at vi kan træne hvor som helst og når som helst. Frikropstræning er fantastisk til at mobilisere ledene, da vi kan arbejde med modstanden i kroppens egen bevægelighed og få opøvet styrke i yderstillinger, og det er ekstra vigtigt, da mange døjer netop med nedsat styrke i yderstillinger, hvor vi er ekstra disponerede for skader.