Begrebet Katarsis er hele omdrejningspunktet og den røde tråd i min tilgang til meningsfyldte oplevelser; hvad enten det er i behandlings situationer, i en træningssession, en yogatime eller under teambuildingøvelse med kollegerne. Med meningsfyldte mener jeg oplevelser, hvor vi kan indtrykke os, og rent faktisk lade os berøre; katarsis formulerer mulighedsbetingelserne for at komme ud af hovedet, og ind i en beginners mind tilgang, hvor vi ikke på forhånd har sat et mærkat på og fældet en dom over, hvad vi står i, men modsat tør stå åbne, sanselige og modtagelige.
I katarsis arbejder vi direkte og indirekte med de ting hvor vi oplever modstand i kroppen og psyken. De ting der dræner os, passiciferer os og får os til at falde tilbage i fastlåse rollemønstre. Vi søger en psykologisk fleksibilitet hvor vi kan observere tanker og kropssignaler uden at lade os diktere af dem, tro på deres indhold og identificere os med dem.
Katarsis, der betyder renselse, eller i moderne psykologi: forløsning, opstod ifølge Aristoteles for tilskuerne til den græske tragedie, i det moment at grundfølelserne medfølelse og frygt udspilede sig samtidig blandt skuespillerne. Vi spiller ikke vores følelser, de bor i kroppen og har deres eget udtryk, hvilket ikke er et vi vælger til eller fra: de spiller os. Ved at give plads til de naturlige grundfølelser som frygt, angst eller vrede, som vi alle bærer rundt på, da de ikke har mange udtryksmuligheder i offentlige rum, kan vi få viklet os ud af de narrativer og kropslige mønstre der begrænser os, som en evigt formynderisk sufflør.
Behandlerens medfølelse for klienten er en præmis, men ikke det udslagsgivende. Som behandler kan vi ikke arbejde dybere end klienten tillader. Det er derfor klientens medfølelse for sig selv, i mødet med frygten, angsten, vreden eller hvad der nu måtte melde sig, der skaber mulighedsbetingelsen for at vi kan få forløst kropslige og mentale blokeringer.
Med katarsis begrebet bygger jeg en bro til sproglige indgangsvinkler til at belyse din problematik. Altid som åbne HV-spørgsmål med afsæt i ACT-terapien, der er en voksende metakognitiv metode. En af styrkerne ved tilgangen er at den kan få os bagom de tanker vi fusionerer med, altså de tanker vi har om hvem vi er, og forstå hvorfra de er kommet.